Paljon on takana ja vähän vielä edessä.

 

Olen ehtinyt käydä tutustumassa mm. nukkemuseoon, lelumuseoon, lääketieteen museoon, lavastettuun uhrauspaikkaan, enkelisiltaan, pirunsiltaan sekä rakkauskummulle jonne kihlaparit vievät lukkoja rakkautensa symboliksi. Avaimet heitetään menemään.

 

Siivousta ja ruuanlaittoa on ehditty harrastaa paljon. Tosin perheen isä Tuomas harrastaa ruuanlaittoa, joten silloin kun hän on kotona, en minä paljon ruokaa tee. Ehdin silti tekemään täytettyjä paprikoita ja riisiä, makaronilaatikkoa, jauhelihapullia ja perunamuusia sekä jauhelihakeittoa. Kaikki on tehty itse, mitään ei ole valmiina ostettu. Huomenna olisi tarkoitus leipoa.

 

Olen ollut myös lapsenvahtina diabetesta sairastavalla lapselle sekä parille muullekin mm. uimakerhon kautta. Olen ehtinyt vahtimaan perheen nuorinta poikaa (Altti 7v.) useasti, sekä hänen luonaan käyvää tyttökaveria Oonaa (9v) ja vauhtia on riittänyt. Huomenna olisi tarkoitus leipoa Tuomaksen vieraalle.

 

Loppuviikosta olisi suunnitelmissa mennä torstaina koulun mukana uimakerhoon valvojaksi ja perjantaina käydä laittamassa ruokaa koko suomalaiselle koululle. Tottakai loppuviikoksi on muutakin - shoppailua, Viron kielen opiskelua sekä hammaslääkäriä.

 

Aloimme opiskelemaan viime viikon tiistaina Eesti keeltä ja voin sanoa, että ma räägin natukene eesti keell. Maksoin myös JKL knsalaisopistolle tänään 47€ maksun, jolla varasin itselleni paikan jatko-opiskelulleni Viron kieleen. Miksi turhaan aloittaisi opiskelemaan kahta viikkoa, jos sitä ei aikoisi jatkaa? Aion siis hankkia perusteet Eestin kielestä. Tulevaisuudessa voin sitten toimia vaikka sukulaisille ja kavereille Eestissä tulkkina, tai sitten vain huvittaa ihmisiä hauskalla puheella.

 

Ostoskierroksia on tullut tehtyä liikaakin. Piti ostaa uusi kassi matkaan, koska kaikki tavarat eivät vain voi mahtua kassiin kun lähden takaisin kotisuomeen. Mukaan on tarttunut uudet kengät, paitoja, muita vaatteita, laukku, tuliaisia... Täällä on halpaa. Lounas voi maksaa alle 3€ aikuiselle. Itse olen syönyt 2,50€ kolme kertaa lounaan johon on kuulunut leivät, pääruuat sekä juomat. Todella halpaa siis. Myös kahvin ja kakun - tai mehun ja kakun - saa alle neljällä eurolla, mikä ei suomessa taida olla mahdollista. Kakku ei ole siis pieni nokare - ehei - se on oikea, käsin leivottu kakku joka on jaettu siivuiksi. 

 

Ja tottakai, käytin tilaisuutta hyväksi ja kävin täällä myös hammaslääkärissä. Se nyt meni osittain hyvin, miten haluaa ajatella. Ensimmäisellä kerralla minulta löydettiin kaksi reikää (luulin, että minulla on vain pieni reikä jota menin paikkauttamaan) ja minulla paikattiin toinen rei'istä ja toiselle varattiin uusi aika. Samana iltana omenan syönti aiheutti niin suurta kipua väärällä puolella suuta missä paikkaamaton reikä oli, että uuden ajan kohdalla kerroin, että tällaista oli tapahtunut. Lääkäri alkoi tutkia uudelleen hämmästyneenä kunnes löysi järkyttävän löydön: viisaudenhampaassa oli piilossa iso, hampaan halkaissut reikä, että se ei olisi näkynyt kuin röntkenissä kunnolla. Pahoitellen lääkäri selitti että löysi reiän ja tarkasti toisenkin viisaudenahampaan - sama ongelma, tosin pienempänä, Myös paikattavan reiän vierestä löytyi toinen, pienempi reikä. Eli minulta löytyi kolme uutta reikää ja kaksi oli kuulemma ollut useamman vuoden. Hassu homma, Suomessa sanoivat että kaikki onok kun kaksi vuotta sitten kävin ja reikä on kuulemma sieltä asti ollut kun noin pahaksi kehittynyt...

Ilman puudutusta edettiin ja hyvin meni. Isoin, hampaan halkaissut reikä paikattiin, samoin reikä jota alunperin tulin paikkauttamaan. Kyseisen reiän kohdalla piti vain katkaista hieman ienläppää joka yritti alkaa kasvaa hampaiden päälle. Huomiseksi on sitten aika pienelle reiälle ja toiselle viisaudenhampaan reiälle. Yli 200€ on mennyt, mutta onneksi Kela korvaa osan ja olen sitten saanut itselleni ehjät hampaat. Vihdoinkin. Ja kaikki paikattu viikossa!

 

Perhe on todella mukava, ei ole ollut ongelmaa että olisin ulkopuolinen. Vaikka nuorimman kanssa on menoa ja meininkiä aina välillä paljonkin, niin hyvin pysyy vauhdissa mukana. Minulle on annettu myös tarvittavaa apua mitä olen pyytänyt. Perheen äiti on etsinyt kaikkea mahdollista mitä olen kysynyt (gelküüned, juusten pitkentyset, naiste juuksur, taekwondo doboki, lukkseppä, graveeraaminen...) ja auttanut myös Viron kielen kanssa.

 

Perhe lähtee lauantaina Suomeen, mutta koska minulla on lippu vasta sunnuntaiksi, lähden heidän mukanaan lauantaina Tallinnaan. Varasin itselleni jo hotellin läheltä Tallinkin terminaaleja, joten voin sunnuntai-aamuna raahata kaikki tavarani parinsadan metrin päässä olevaan terminaaliin ja lähteä laivaan. 

 

Kyllä varmasti omallatavallaan tulee ikävä, en sitä kiellä. Olen juuri tottunut paikkaan ja kaikki tuntuu tutulta ja ihmiset ovat täällä ystävällisiä. Itse asiassa ystävällisempiä kuin Suomessa. Olen saanut paljon ystäviä  ja minua on kutsuttu ties mihin kissanristiäisiin joista osiin olen joutunutkin antamaan kieltävän vastauksen. Silti olemme Mervin kanssa parissa käyneet tutustumassa ja meininki ollut hyvinkin kansainvälistä. Suomalaiset silti voittivat. Meitä oli 5, Puolalaist tulivat hyvänä kakkosena neljällä kappaleella ja sitten muut kansallisuudet. Virolaisia, täysin puhtaita siis, taisi olla vain yksi kappale :D

Juuli, Noora ja Mervi voivatkin varmasti tunnistaa kyseisen otteen eräs heshe:n suusta: "Are you lesbian? How often you masturbate? Have you ever kiss a girl?"

 

Tiivistyksenä: ensi kerran kun tulen Viroon käymään, tulen Tarttoon.

 

Teretulemast Tartu!